Kocke iz lesa

Najini otroci so vir najinih idej. Zaradi nje se je rodila ideja po izdelovanju lesenih kock.

Lansko leto ji je nekdo prinesel sestavljanko v kockah. Takšno, da ima en del celote na vsaki ploskvi. Torej lahko sestaviš 6 različnih slik. Sem rekla lahko? Pravzaprav ni lahko, saj so si slike na posameznih ploskvah med seboj zelo podobne, polne majhnih detajlov in težko je že poiskati vse dele, ki pripadajo eni sestavljanki.

A to njej ne prestavlja ovir za igro. Kljub vsemu so  ravno te kocke postale ena izmed njenih najljubših igrač.

Zakaj? Ker iz njih sestavlja stolp, seveda. Najprej je lahko v stolp sestavila le nekaj kock, danes porabi že vseh 12. Kako ponosna je, ko ga pogleda. Ker pa so kocke narejene iz kartona in so tudi že malo poškodovane, se njena umetnina včasih podre že od samega pogleda nanjo.

Sestavljanje stolpa iz klasičnih lesenih kock iz vedra, ji ni tako zanimivo. Verjetno zato, ker so majhne in lahko sestavi le kakšen blok, nikakor pa ne sto nadstropne stolpnice.
In tako se je rodila ideja. Oba obožujeva les in lesene izdelke. Cilj je bil je bilo povsem jasen in preprost. Narediva ji kocke,  ki bodo v velikosti tistih iz sestavljanke in naj bodo lesene, s tem bova njenim stolpom povečala stabilnost.

dsc03778

Pri delu je seveda pomagala tudi ona.

Pripraviti je bilo potrebno les, ga nažagati na pravilne kocke, zbrusiti in nazadnje pobarvati.

dsc03754

Pripravljene lesene kocke

dsc03767

Pobarvane lesene kocke

Kocke sva pobarvala tako, da so privlačne njej in nama. Minimalistično, v črno beli kombinaciji, največja površina kocke pa je ostala kar v barvi, ki nama je najljubša – barva lesa.

Kocke so odlična igrača, ki spodbujajo otrokovo domišljijo in razvijanje motoričnih sposobnosti. Te pa so lahko še odlična dekoracija.

Ker so nama in njej kocke izredno všeč, sva že pričela z izdelovanjem posebnih kock, ki bodo kmalu na voljo tudi za vas. Seveda bodo veliko lepše in bolj dodelane – to, kar vidite je le prototip. 


Če bi želeli imeti takšne oz podobne kocke, mi lahko pišete na info@touche.si. Z veseljem jih izdelamo tudi za vas.

One thought on “Kocke iz lesa

  1. Lesene igrače so krasne in večne. No, pa Lego kocke tud’ 😉 🙂 😉

    Sicer pa moram deliti tole na temo sestavljank iz kock. Večina jih je čisto prezahtevnih. Pred leti je pijateljica pravila, ko e bila na enem Montessori predavanju in je beseda nanesla na sestavljanke iz kock.
    Za začetek so več kot dovolj sestavljanke 2 x 2 (iz 4 kock; primer proizvajalca Selecta), tiste 3 x 3 (9 kock) so ulala preveč. Najpomembneje odkritje zame pa je bila sledeča informacija: sestavljanka je sestavljena, ko otrok obrne na pravo stran vse delčke ene slikice, čeprav stične ploskve ne poveže v popolno celoto – razumljivo? Recimo, da sestavjaš živali, 6 slik. Dovolj je, če otrok kocke obrne na tisto ploskev, ki na koncu tvorijo slikico npr. muce, vendar so kocke skupaj ne poveže pravilno, morda je prva kocka zgoraj tista, ki predstavlja tačke (namesto glav0) in še to je obrnjeno po svoje levo/desno…

    Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s