Ko si zaželim nekaj sladkega, vem, da sem samo nekaj besed stran od tega, da bodo moje brbončice ponorele od čudovitega okusa. On je pravi umetnik v kuhinji. Povrhu vsega pa vedno za akcijo. Nikoli mu ni nič pretežko.
Tudi danes mu ni bilo. “Nekaj mi manjka,” sem mu rekla. “Nekaj dobrega, sladkega bi pojedla.” Saj vse zagotovo poznate tisti tipično ženski občutek, ko nekaj bi, pa ne veš, kaj?
Pa me je presenetil. Ve, da obožujem maline. Ve, da imam rada čokolado. Ve, da imam rada kremaste sladice. Pravzaprav, ve vse, kar je potrebno, da mi popolnoma ustreže.
Njegovim kulinaričnim podvigom jaz rada rečem umetnine, ker to resnično so. Lepo je gledati, kako se s srcem preda hrani, vsakemu gibu se posvetita roka in um pravega kuharskega mojstra. Pa vem, da to ni samo moje mnenje.
Vse sestavine so bile na srečo v hladilniku. Medtem, ko sem jaz “guncala” otroka, je on ustvarjal.
RECEPT ZA 6 POSODIC
- POSODICE
200 g temne čokolade (50-70% kakava)
6 alu-posodic za soufle
- MALINOV PIRE
150 g zmrznjenih malin
50 g sladkorja
- ČOKOLADNO MALINOVA KREMA
200 g temne čokolade ali nutelle
300 g sladke smetane
hladen malinov pire
1. PRIPRAVA ČOKOLADNIH POSODIC
Čokolado razdelimo na dva dela (160 in 40 g). 160g čokolade raztopimo nad soparo, odstavimo in dodamo še preostali del, 40 g. Vse skupaj zmešamo v gladko maso. S to maso napolnimo modelčke za soufle. Z obračanjem modelčka čokolado enakomerno razmažemo po vsej notranjosti. Posodice z odprtino navzdol obrnemo na peki papir in jih postavimo v hladilnik za 45 minut, da se čokolada shladi in strdi. Ohlajene vzamemo iz hladilnika, rob posodice malo zarežemo s škarjami in jo previdno odstranimo.

Čokolado razdelimo na dva dela, 160 g in 40 g.

Alu-posodice za soufle

Posodice napolnimo s čokolado. Z obračanjem modelčka čokolado enakomerno razporedimo.

Čokolada, enakomerno razporejena po posodici.

Posodice z odprtino navzdol obrnemo na peki papir in postavimo v hladilnik.
2. MALINOV PIRE
Zmrznjene maline in sladkor približno 5 minut kuhamo v posodi na zmernem ognju. Maso spasiramo skozi cedilo. Postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Pripravimo zmrznjene maline in sladkor.

Sladkor in maline na zmernem ognju pokuhamo.

S pomočjo cedila naredimo malinov pire in ga postavimo v hladilnik.
3. ČOKOLADNO MALINOVA KREMA
Smetano čvrsto stepemo. Dodamo ji nutello (če dodajamo čokolado jo predhodno raztopimo nad soparo in jo pustimo nekaj časa, da se ohladi-vroče ne vmešamo v smetano), in ohlajeni malinov pire. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes.

Stepemo sladko smetano.

Stepeni sladki smetani dodamo nutello (ali ohlajeno raztopljeno čokolado) in malinov pire.

Vse skupaj zmešamo v gladko zmes.
OBLIKOVANJE KROŽNIKA
Na krožnik postavimo čokoladno posodico. Okoli nje lahko nalomimo eno čokoladno posodico ali pa čokolado na drobno narežemo in posujemo po krožniku. V čokoladno posodico nabrizgamo kremo, na kremo postavimo maline. Nekaj jih razporedimo še po krožniku. Za piko na i, krožniku dodamo še vršičke mete, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Pa dober tek!

Čokoladna posodica na krožniku.

V posodici je nabrizgana krema. Na kremo zložimo maline. Dodamo še meto in posujemo s sladkorjem v prahu.