Lansko leto ob takem času sem bila slaba 2 meseca noseča, zato sem lahko le od daleč opazovala vse, ki so se mastili z vrhunskim biftekom, ki ga je pripravil moj mož. Letos sem se odločila, da bom vse nadoknadila. Še prej sem se pozanimala, če ga sploh lahko jem, glede na to da dojim.
Nekje na spletu sem zasledila tale stavek: “Ker se toksoplazmoza ne prenaša preko materinega mleka, sme mamica v nasprotju z nosečnicami uživati tatarski biftek.” Hvala za informacijo Babybook, dobila sem rdečo luč. Sedaj je uradno – pojedla ga bom za eno leto nazaj in za eno leto naprej.
Jože je šel v nabavo. V mesnico je šel po goveji file in mesarja prosil, naj mu ga trikrat zmelje. Kupil je še sveži hren, timijan in papriko, solni cvet iz Piranskih solin, limono, jajca, toast in poper v zrnju. Za biftek je uporabil tudi olivno olje, ki so nama ga poleti pripeljali prijatelji s Hvara.
RECEPT ZA TATARSKI BIFTEK (za dve osebi)
- 150 g govejega fileja
- 40 g naribanega hrena (za posip po bifteku)
- 1 žlička solnega cveta (lahko tudi soli)
- 1 žlico domače majoneze
- 1 žlica kreme paprike
- 1 žlica olivnega olja
- sveži timijan (za dekoracijo)
- poper po okusu
KREMA PAPRIKE
- 2 rdeči papriki
- sol
- 1 žlica olivnega olja
DOMAČA MAJONEZA
- 2 rumenjaka
- 1 dcl olivnega (ali navadnega) olja
- 1 čajna žlička limoninega soka
- sol in poper po okusu
PRIPRAVA
- Rdečo papriko operemo, jo položimo na pekač, malo posolimo in polijemo z olivnim oljem ter damo v pečico (20 minut na 180 stopinj). Ko je pečena, ji odstranimo peclje in semena. S pomočjo mešalnika iz nje naredimo gladko maso.
- Pripravimo še domačo majonezo. Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake najprej zmešamo, nato jim med mešanjem v majhnem curku dolivamo olje. Ko se masa zgosti, je majoneza gotova. S soljo, poprom in limoninim sokom začinimo po okusu. (Biftek je boljši, če mu dodamo v mlinčku zmleti celi poper. Lahko pa uporabite tudi navaden mleti poper in domačo majonezo nadomestite s kupljeno.)
- V posodo damo mleti goveji file, eno veliko žlico majoneze in kreme paprike, solni cvet in poper po okusu. Vse sestavine dobro zmešamo. Olivno olje uporabimo za oblikovanje tatarskega bifteka.

Sestavine za pripravo bifteka: hren, poper, solni cvet, domača majoneza, krema paprike, olivno olje in goveji file

Vse sestavine damo v posodo in jih dobro zmešamo.

Z modelčkom za piškote izrezan in pečen toast, nariban hren za posip po bifteku in popestritev okusa
OBLIKOVANJE KROŽNIKA
- Za oblikovanje lahko uporabimo večji okrogel modelček za piškote. Namažemo ga z olivnim oljem in ga napolnimo z maso tatarskega bifteka. Položimo ga na krožnik. Na biftek damo nariban hren in maslo. (Jože je maslo zmešal s termomikserjem, ga s pomočjo dresirne vrečke nabrizgal na peki papir in dal v hladilnik, da se je strdilo. Maslo lahko postrgate z nožkom za mazanje in ga položite na krožnik ali pa bifteku dodate le rezino masla.)
- Na krožnik položimo še popečen toast, ki ga lahko v kroge izrežemo s pomočjo modelčkov za piškote in popečemo na ponvi ali toasterju.
- Za dekoracijo nabrizgamo še pikice kreme paprike in domače majoneze, za piko na i pa dodamo še vejico svežega timijana.

Pikice kreme paprike in domače majoneze, tatarski biftek s hrenom in timijanom, popečen toast, maslo
Krema paprike, domača majoneza, solni cvet, mleta poprova zrna in nariban hren dajo tatarskemu bifteku edinstveni okus.
Pa dober tek!