Slastni rogljički

Na obisku pri babici je vedno zanimivo. Kadar nam slabo vreme onemogoča, da bi večino dneva preživeli na prostem, se hitro zamotimo tudi v hiši. Pri babici dela nikoli ne zmanjka. In za mali raziskovalki (Zoja – 2 leti, Lana – skoraj 3) je to pravi mali raj, podeželskega videza.

Tokrat smo babico prosile, če bi lahko skupaj spekle tiste njene “tadobre” rogljičke. Vedela je, da z dvema paroma malih rokic to ne bo tako enostavno, kot se morda sliši. Z vdihom in izdihom se je delno pripravila na vse kar sledi in rekla:”Lahko.” Lahko, seveda lahko. Vse za njeni mali punci.

Pripravile smo vse potrebne sestavine in zamesile testo. Še dobro, da sta si punci tako različni in se pri tem delu nista uspeli prepirati, katera bo mesila. Takoj jima je bilo jasno, da bo to naredila Zoja. Lano občutek umazanih rokic preveč moti. Hitro se je umaknila od sklede, ko je ugotovila, da ‘mesiti testo’ pomeni imeti roke polne moje, jajc, mleka, olja… Zoja pa se je mojstrsko lotila dela.

dsc04353Ko je bilo testo pripravljeno, ga je babi razdelila na 8 enakih delov. Zoja in Lana sta dobili vsaka svoj velik kos testa in podlogo za gnetenje, ter pričeli z ustvarjanjem, medtem ko je ostalo testo počivalo.

To ustvarjanje ni imelo nobene povezave z rogljički. Pustila sem jima popolnoma prosto pot. Nastajali so polžki in polži, kače in kačice, žoge in žogice. To je bila za njiju odlična igra in otroci se skozi igro vedno učijo. V predšolskem obdobju je pomemben razvoj fine motorike in s takšno dejavnostjo to zagotovo spodbujamo. Koordinacija prstkov ima izjemen pomen pri razvijanju raznih veščin, ki na otroka čakajo v šolskih klopeh. Zato je pomembno, da so čim bolj zaposleni.

Touche slike1.jpg

Medtem časom se je testo spočilo in pripravljeno je bilo za izdelavo kifeljčkov.


TESTO

 • 1 kg moke
 • 1 kvas
 • 1 jajce
 • 4 dcl mleka
 • 2 dcl olja
 • ščepec soli

Iz sestavin zamesimo gladko kvašeno testo in ga razdelimo na 8 enakih delov. Pustimo ga počivati 30 minut. Spočito testo razvaljamo na 8 enakih delov. Vsakega nadevamo z naribanim sirom (lahko tudi šunko ali pa posebnim skutinim nadevom; recept za nadev najdete spodaj). Napravimo kifeljčke. Pomažemo jih z razžvrkljanim jajcem, posipamo s sezamom (lahko tudi drugimi semeni) in položimo na pekač.

Pečemo cca 20 minut na 180 °C.

dsc04413

Testo, razvaljamo v krog

dsc04417

Testo razrežemo na 8 enakih delov

dsc04424

Nadevamo in zavijemo kifeljčke

dsc04403

Kifeljčke, premazane z jajcem položimo na pekač in posipamo s sezamom

dsc04454

Mmmmm, ko so še malo topli, mehki so najboljši…

SKUTIN NADEV

 • 0,5 kg skute
 • 1 jajce
 • 100 g sladkorja
 • 1 limona – lupina
 • 1 vanilin sladkor

Vse sestavine zmešamo v gladko maso. Z njo nadevamo rogljičke.

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s