Slastne tortilje

Tortilje sem prvič jedla, ko sem še študirala v Ljubljani. Takrat sva z mojo drago cimro velikokrat kupili študentske bone za Cantino Mexicano – nujno tisto v centru mesta. Tam je bila hrana najboljša in vrsta najdaljša. Včasih sva se kljub molovski glasbi, ki je prihajala iz najinega želodca, postavili v dolgo vrsto, ki se je iz notranjosti gostilne vila ven na teraso. A čakanje se je izplačalo. Hrana tam je bila vedno čudovita.

mexicana1

Cantina Mexicana, Knafljev prehod (vir: http://www.cantina.si)

Ne spomnim se, da bi kdaj naročili kaj drugega kot piščančje tortilje. Kako so bile okusne! Na krožniku sva dobili veliko, sočno in slastno piščančjo tortiljo, hrustljav, na krhlje narezan ocvrt krompirček in mešanico zelene solate ter rdečega radiča, prelito z belo salso. Sedaj, ko pišem o tem, se mi zdi, da se mi je v usta prikradel okus po Cantini Mexicani. Njam!

Velikokrat se mi je tožilo po njihovi hrani, zato sem se, kadar je bilo mogoče odločila za mehiško hrano, vendar nikoli več, nikjer več nisem jedla tako okusnih tortilj, kot takrat, tam. 

Pred leti sva jih začela pripravljati doma. Niso niti približno takšne, kot sem jih bila vajena v Ljubljani, so pa narejene po najinem okusu in zato (nama) boljše, kot v večini drugih restavracij. Zakaj boljše? Ker so sočne, imajo veliko zelenjave in  ravno pravšnjo mero okusa po mehiški hrani.


SESTAVINE ZA TORTILJE

  • 500g piščančjih prsi brez kosti
  • začimbe fajita mix (po okusu)
  •  2 žlici olja
  • 1 velika čebula
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 bučka
  • 1 korenje
  • 1 majhna konzerva koruze (150g)
  • 250g rdeče salse
  • nacho sir
  • kisla smetana
  • 150g naribanega sira za posip
  • zelena solata (in radič)
  • tortilje (midva uporabiva kupljene, lahko pa jih pripravite tudi sami)
dsc04517

Kupljene tortilje, rdeča salsa, nacho sir, kisla smetana, fajita mix začimb, koruza

SESTAVINE ZA SOLATNO POLIVKO

  • 200 g kisle smetane
  • malo česna v prahu
  • sol, poper

 

POSTOPEK

Piščančje prsi narežemo na čim tanjše trakce, začinimo jih samo s soljo ter popečemo na malo olja do lepe, zlate barve. Meso damo v drugo posodo. Na isti maščobi pa prepražimo na trakce narezano čebulo in ji dodamo ostalo zelenjavo (papriko, bučko, naribano koren, in koruzo). Vse popražimo samo toliko, da postekleni, zelenjava naj ostane čvrsta. Zelenjavi dodamo meso in fajita mix začimb ter rdečo salso.

dsc04525

Čebulo, papriko, bučke in piščančje prsi narežemo na trakce. Korenček naribamo.

Eno polovico tortilje namažemo z nacho sirom, drugo pa s kislo smetano. Tortiljo nadevamo z mesno zelenjavnim nadevom in zvijemo. Zvite tortilje premažemo z nacho sirom in rdečo salso ter posipamo z naribanim sirom.

dsc04547

Nadevane tortilje, pripravljene za peko.

Tortilje zložimo v pekač, obložen s peki papirjem.  Pečemo v pečici 15 min na 200 stopinj oziroma do zlate barve.

Gratinirane tortilje zložimo na krožnik. Pod tortilje damo na trakce narezano zeleno solato in tortilje prelijemo s kislo smetano. Poleg lahko za dekoracijo nabrizgamo še nacho sir in posujemo s sladko papriko.

Zraven ponudimo še na krhlje narezan in pečen ali ocvrt krompirček.

dsc04558

Pečena tortilja s solato in krompirčkom, prelita s kislo smetano in posipana z rdečo papriko.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s