Vsak dober kuhar mora imeti vrhunski nož

Nikoli si nisem mislila, da obstaja toliko vrst kuhinjskih nožev. Nikoli si nisem mislila, da obstajajo kuhinjski noži, ki so vredni preko 215€. Nikoli si nisem mislila, da se takšni noži dejansko prodajo. In nazadnje, nikoli si nisem mislila, da bom jaz tista, ki bom nekoč tak nož kupila.

Moj mož je kuhar. Poklicni kuhar. Ni običajni kuhar. Po mojem mnenju (in mnenju mnogih, ki so že imeli možnost uživati ob in v njegovih mojstrovinah) je vrhunski kuhar. On ni kuhar samo zato, ker je to njegov poklic. Vidi se, da je kuhanje je njegova strast.

On je kuhar, ki  v prostem času brska po internetu in  prebira aktualne kuharske vsebine. On je kuhar, ki mu ni kaj dosti mar za knjige – razen če gre za knjige velikih kuharskih mojstrov, ki so mu za zgled. Te se počasi in vztrajno kopičijo na najinih policah. On je kuhar, ki vsak mesec v poštni nabiralnik dobi kuharske revije. On je kuhar s srcem in dušo. In to je moč videti in okusiti.

“Vsak dober kuhar mora imeti vrhunski nož.” mi je povedal pred leti. Velikokrat je razlagal o japonskih nožih, zakaj so tako dobri, zakaj so tako drugačni. Govoril je še nekaj o ostrini, zakaj se s tem nožem bolje reže, zakaj je struktura razrezane hrane drugačna in kakšno ima to povezavo z okusom. Pravzaprav niti točno ne vem, ker se res ne spoznam na te stvari, poleg tega pa je zame dober vsak nož, ki pač služi svojemu namenu – v različne ostrine in strukture se ne poglabljam. To ni moje področje. Me ne zanima. Delam se, da ga poslušam in sem navdušena z njim, ker vem, da mu to veliko pomeni, a hkrati si mislim – A me zafrkavaš? Nož za 215€?!?

dsc05018-002

Namig: Ta predpasnik moškim v kuhinji zagotovo da dodatno motivacijo:)

Vse, kar se mi je od njegovih večkratnih monologov globoko vtisnilo v spomin je: “Vsak dober kuhar mora imeti vrhunski nož.” In on je dober kuhar, a noža nima.

Nikoli si ne bi mislila, da bom nekomu za rojstni dan podarila nož.  A točno to se je zgodilo. Bliža se njegov rojstni dan. Kupila sem mu nož, ki si ga je vrsto let tako močno in tiho želel in mu ga izročila dva tedna prehitro. Ko dobim dobro idejo za darilo, jo moram realizirati takoj – ne znam čakati, od navdušenja niti ne znam tega zadržati zase, kaj šele, da bi izpeljala kakšno presenečenje. On me razume, to ga ne moti.

dsc05044-001

Moj CRAZY COOKMAN

Darila se je kljub temu razveselil – zelo. A morda sem še bolj vesela jaz, ker sem mu lahko uresničila to željo. Sedaj je tudi on čisto pravi kuhar. In vsi tisti, ki boste v prihodnosti poskusili kakšno njegovo specialiteto, bodite pozorni na strukturo živil. Sedaj je vse čisto drugače, vam pravim. 🙂

dsc05014-001

Poleg noža je bila priložena kartica z napisom: Naj vam dolgo in zvesto služi in pazite na prste. Priloga: Obliž:)


OSTER ROB Luka Grmovšek s.p. ponuja širok spekter ročno izdelanih japonskih nožev.

Japonski noži so drugačni od ostalih nožev, predvsem ker so narejeni iz veliko tršega jekla in imajo ostrejša rezila.

Noži so  izdelani v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave kuhinjskih nožev in starodavnih japonskih mečev – katan ter ima izkušnje s kovanjem iz jekla ZDP-189 na tradicionalen način.

Več o japonskih nožih si lahko preberete tukaj.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s