Nisem pretirano sladkosnedna duša, ampak njegovim sladicam se nikoli ne odrečem. Ne morem se jim odreči. Predobre so. Kremaste. Polnega okusa. Pravzaprav – mešanica različnih okusov. Všeč mi je, ker pri delu uporabi čisto preproste sestavine, a vsaka ima velik pomen pri oblikovanju celote.
Njegove sladice jem počasi in z užitkom, saj me vedno spremlja bojazen, da jih bo prehitro zmanjkalo. Okušam, razmišljam. Jem s srcem in glavo. Vsaj prvo porcijo. Pri naslednji se že izgubim. In priznam, velikokrat se vse skupaj konča z rahlo slabostjo in začasno prepovedjo, da še pripravlja sladice zame.
Ta, ki jo je pripravil zadnjič me je spet popolnoma prevzela. Obožujem mascarpone. Rada imam tudi sadje. In všeč mi je kombinacija obojega. A to ni nič novega. Sladicabrez presežkov. Dokler ni temu dodal še pražene karamelizirane indijske oreščke, malo čokolade in med. Kakšen okus! In kako odlično se vse poda k kremi. In ne, ne pretiravam, ko rečem, da je to sedaj moja najljubša sladica.
Ker je zelo enostavna in hitro pripravljena (vse skupaj je pripravil v 10 minutah) vem, da bo zelo kmalu spet na našem jedilniku. Vse kar čakava, so posebni gosti, ki nama jo bodo pomagali zmazati – drugače bo meni spet slabo.
Jože pravi, da je sladica odlična rešitev, kadar morate za goste nekaj na hitro pripraviti. Ker je enostavna, skoraj ni mogoče, da vam ne bi uspela, zato jo lahko pripravite tudi pred njihovimi očmi. Prepričana sem, da jih boste očarali s končnim rezultatom, sploh pa z odlično kombinacijo okusov, ki jih bodo začutile njihove brbončice.
Poskusite, ne bo vam žal!
RECEPT ZA 4 OSEBE
MASCARPONE KREMA
- 250 g mascarponeja
- 300 g sladke smetane
- 3 žlice ruma
- sladkor v prahu (po okusu)
KARAMELIZIRANI INDIJSKI OREŠČKI
- 50 g indijskih oreškov
- 100 g sladkorja
DEKORACIJA
- sadje (jagode, maline, borovnice)
- med
- 100 g stopljene jedilne čokolade

Sadje in indijski oreščki
PRIPRAVA
- Najprej pripravimo kremo. Stepemo sladko smetano, ji dodamo mascarpone, sladkor in rum. Vse skupaj zmešamo v gladko kremo. Postavimo jo v hladilnik.
- Na ponvi prepražimo sesekljane indijske oreščke. Dodamo jim sladkor in oreške karameliziramo.
- Jedilni čokoladi damo 3 žlice mleka in jo stopimo na sopari ali v mikrovalovni pečici. Ko je stopljena, jo dobro razmešamo, da postane povsem gladka.
OBLIKOVANJE KROŽNIKA
- Operemo in pripravimo sadje. Na krožnik z jedilno žlico položimo mascarpone kremo – naredimo 3 kupčke. Dekorativno jih obložimo s sadjem, posujemo s praženimi in karameliziranimi indijskimi oreščki.
- Vse skupaj prelijemo z žlico meda in stopljeno čokolado. Na koncu dodamo še vejico mete.

Končana sladica na krožniku ala Jože