14 čudovitih pasjih lastnosti

Mi smo pasja družina. Naš kuža živi z nami, v stanovanju, hodi z nami na obiske, dopuste – je pomemben del naše družine. Pred nekaj dnevi smo Vse najboljše zate, ki je ena izmed najpogosteje prepevanih pesmic pri nas, zapeli tudi njemu.

IMG_0862

Foto: Marko Praprotnik

Naš Bajk je dopolnil 4 leta. Njegov rojstni dan me je silil k razmišljanju o življenju z njim. On je najin prvi otročiček. Ko sva ga posvojila, se nama je življenje popolnoma spremenilo. Kar naenkrat se je vse začelo vrteti okoli njega.

Najprej sva ga morala naučiti osnovnih manir – ne lulaj in ne kakaj po stanovanju, ne grizi kavča, moji čevlji niso igrača in prav tako niso igrača copati, modrci in rože. Prvi meseci so bili precej naporni, saj sva ga morala imeti neprestano na očeh, ker so se neumnosti vrstile druga za drugo.

Ves čas, ko sva se ukvarjala z njim, sva mislila, da ga učiva, vodiva po najinem svetu in ga pripravljava na najin način življenja, v resnici pa je on tisti, ki je pričel temeljito spreminjati naju.

Zelo velikokrat se zamislim nad pasjim obnašanjem in razmišljam o tem malem, nepokvarjenem, zvestem bitju, polnemu ljubezni, ki neprestano nekaj potrebuje, a vedno v pomnoženi obliki na svoj način vse vrne. Razmišljam o pasjem razmišljanju in njihevem načinu življenja in vedno pridem do zaključka, da bi bilo življenje veliko lepše, če bi se zgledovali po njih.


Preberite si 14 pasjih lastnosti, zaradi katerih si želim, da bi bili ljudje bolj podobni psom.

  1. Nikoli ne pozabi na igro

Pes nikoli ne pozabi na igro in je nanjo (skoraj) vedno pripravljen. Za igro si vzame čas. Ljudje odrastemo in pozabimo. Pozabimo na to, da smo se včasih radi igrali, da je bila prav igra pomemben del našega vsakdana, da smo se preko igre učili, raziskovali, ustvarjali. Morda je čas, da zbudimo otroka v sebi. Vsak dan se po malem posvetimo igri oziroma nečemu, kar nas razveseljuje, sprošča, odpira dušo novim idejam in ustvarjalnosti.

2. Gibaj se na svežem zraku

Uživajmo v aktivnostih zunaj, bodimo čim več na svežem zraku, privoščimo si dolge sprehode, tecimo po travniku, ulovimo metulja, opazujmo naravo okoli sebe, dihajmo s polnimi pljuči, uživajmo v trenutku, ko nam veter boža obraz ali ko nas z glasnim “cmoook” pozdravlja luža. To psi znajo tako perfektno.

3. Pokaži, ko si vesel in pokaži, da imaš nekoga rad – vedno

Kadar se vračam domov, se že v mislih pripravljam na veselje, ki me čaka za vhodnimi vrati. To neverjetno, iskreno veselje, ki ga lahko pokaže samo pes. Saj se tudi sama zelo razveselim, ko na primer mož pride iz službe – a priznam, da sem ga veliko bolj vesela kot mu znam, zmorem ali uspem pokazati. Res je, morda bi me prijel za čelo, če bi začela skakati od veselja, ga lizati po obrazu, na vso moč lajati in se vrteti okrog svoje osi, ko bi vstopil skozi vrata. A vseeno si ob pogledu na Bajkovo veselje vedno rečem, da bom naslednjič tudi jaz malo bolj izrazito pokazala, kaj čutim. Poskusite še vi.

4. Bodi empatičen

Ko Bajk začuti, da imam slab dan, pride k meni s posebnim izrazom na njegovem obrazu in z očki, ki sporočajo: “Vem, da ti je hudo. Ne rabiš razlagati, ker morda niti ne bom razumel, kaj ti je. Samo usedel se bom k tebi in ti se stisni k meni. Obljubim, da ti bo lažje.” In res je… Kot da mojo slabo voljo posrka vase. Neverjetno, kako blagodejno vpliva name. In od njega se učim. Včasih je resnično bolje, da smo tiho, ne rečem ničesar in smo samo tam za tistega, ki nas potrebuje.

5. Nauči se poslušati

Vsi lastniki psov želimo, da bi bili naši ljubljenčki čim bolj poslušni. In ko nam to uspe, smo ponosni na njih. Kaj pa nase? Smo lahko ponosni nase, ker prisluhnemo, znamo poslušati in upoštevamo želje drugih? Kolikokrat se zalotite, da poslušate, vendar ne slišite? Kolikokrat nekaj slišite šele takrat, ko vas nekdo na to opozori?

Pes resnično zna poslušati. Zna poslušati ljudi in naravo. Vsak najmanjši šum, premik vzbudi njegovo zanimanje, dvigne uhlje in napeto posluša. Res je, da ljudje nimam tako dobro razvitega sluha kot psi, pa vednar se velikokrat obnašamo, kot da smo povsem gluhi. Poslušamo, a ne slišimo. Ne slišimo ljudi, ne slišimo narave. Oglušeli smo. Naučimo se poslušati svet okoli sebe.

6. Kadar imaš priložnost za počitek, počivaj!

Zadrema na terasi, zadrema na kavču, zadrema na postelji, pod posteljo, na hodniku… Kjer mu paše in kadar mu paše, predvsem pa ve, kdaj počitek potrebuje. Zna poslušati  sebe in svoje pasje telo. Sama se tega še učim… Časa za počitka res nimam veliko. Pravzaprav ga je vsak dan manj. Si pa vedno znova dopovedujem, da moram počivati brez slabe vesti takrat, ko lahko. In ja – čeprav po redko, si tudi jaz rada privoščim počitek. Upam, da tudi vi.

7. Pretegni se vedno, ko vstaneš

Obožujem to njegovo navado. Nikoli ne pozabi nanjo. Ko vstane, se vedno lepo počasi in z užitkom pretegne. Najprej s tačkami naprej in rito v zrak, nato težo prenese naprej in počasi raztegne še eno in drugo zadnjo tačko. Zakaj sama to vedno pozabim narediti? Bom, bom, si rečem vsakič, ko ga opazujem. Vsaj zjutraj. Upam, da bo nekoč tudi res postala moja dobra navada.

8. Jej počasi in z užitkom

Ko opazujem njega, mu resnično zavidam. Kadar mu dam priboljšek, ga z velikim veseljem vzame, odnese na svoj prostor, se udobno namesti, priboljšek povoha, ga nekajkrat oblizne in nato počasi in z užitkom zagrize vanj. Vzame si čas in že od daleč se vidi, kako med hranjenjem uživa. Pravzaprav zgleda vse skupaj zelo preprosto. Vendar se kot mama dveh malih otrok sploh ne spomnim, kdaj sem lahko jedla počasi ali z užitkom. Bo prišel čas tudi za to, vem da bo.

9. Bodi zvest svojim prijateljem in družini

Na žalost po svetu hodi veliko ljudi, ki se delajo, da so s tabo, da te imajo radi, te prepričajo da jim lahko zaupaš, se jim odpreš. Nato pa te kot strela z jasnega zadane naravnost v srce, ko izveš, da ta ista oseba za tvojim hrbtom grdo govori o tebi. Imate kakšno takšno izkušnjo? Zagotovo jo ima vsak. Na žalost. Za razliko od ljudi, pes tega ne bi naredil nikoli. Pa ne zato, ker ne zna govoriti, pač pa zato, ker je zvest. Pes ne pozna hinavščine, pozna le neizmerno ljubezen in večno naklonjenost tistemu, ki mu jo vrača. Pes vas ne bo nikoli pustil na cedilu. Nikoli. On resično je človekov najboljši prijatelj.

10. Ne obsojaj

Psi so vedno pripravljeni na nova prijateljstva. Prijateljstvo lahko sklene z vsakim, ni pomembno kdo je ali kako zgleda. Prijateljstvo lahko sklene s človekom ali z mačko. Psi imajo naravno potrebo po prijaznosti, ki presega vse predsodke in zadžke. Ko bi le lahko bili ljudje takšni!

11. Dan začni z optimizmom

Za psa je vsak dan dober dan. Vsakič, ko ga peljem na sprehod po istem travniku, je vesel in enako razburjen, kot da ga peljem prvič. Kadar imam občutek, da je moje življenje ena sama rutina in da je vsak dan isti, se poskušam zavedati, do so me te iste svari, ta ista rutina včeraj veselili – zakaj me ne bi še danes? Saj se ni nič spremenilo, le jaz danes stvari dojemam drugače.

V tem norem tempu ljudje vedno znova pozabljamo, da imamo pravzaprav ogromno stvari, katerih se lahko vsakodnevno razveselimo. Poglejmo na svet okoli nas. Koliko stvari nas obdaja, zaradi katerih bi lahko vsakodnevno skakali od veselja. Prisluhnimo naravi, povohajmo cvetlico, opazujmo krošnje dreves, pozdravimo spomladansko sonce, objemimo naše najdražje in jim povejmo, da jih imamo radi. Zavriskajmo od veselja, ker je že to, da se zbudimo v nov dan, samo po sebi dovolj velik razlog za veselje.

12. Ljubi brezpogojno

Pes ljubi brezpogojno. Veselo maha z repom, ko zagleda nekoga, ki ga ima rad, četudi je ta slabe volje. Četudi se jeziš, ti je pes pripravljen dati velik slinat poljubček. Oprosti brez pomisleka, ne glede na to, kako si se obnašal. Ljubiti brezpogojno resnično ni enostavno, vendar se je za naše drage vredno potruditi, kajne?

13. Bodi tukaj in zdaj!

Psi se ne obremenjujejo s preteklostjo, prihodnost jih ne straši. Živijo za ta trenutek – tukaj in sedaj. To je vse, kar je pomembno. Naučimo se tega še mi. Uživajmo v sedanjosti in malenkostih. Uživajmo v naravi, na svežem zraku. Uživajmo z našimi najdražjimi – čas z njimi je resnično neprecenljiv. Odložimo telefone in se igrajmo s svojimi otročki. Pozabimo na goro posode, ki nas čaka v kuhinji – verjemite, počakala bo. Bodimo z našimi dragimi – tukaj in zdaj! To bo zagotovo dobro vplivalo na naše življenje.

14. Najdite, kar iščete in ne obupajte

Ste že kdaj opazovali psa, ki je nekaj zavohal v zemlji in pričel vneto kopati? Koplje, koplje z vso močjo in silo. V kopanje vloži vso svojo energijo, vse svoje telo. Ko naleti na oviro, prične kopati s še večjo vnemo. Kaj pa mi? Ko življenje postane težko, iščemo hitre rešitve in ker jih ne najdemo še v tistem trenutku, obupamo. Iz izkušenj lahko povem, da življenje ni enostavno. Nič ni dano samo po sebi. Za vsako stvar se je treba boriti, potruditi. Za stvari, ki so nam pomembne se moramo potruditi z vsem svojim bijtem in takrat, ko se nam na pot postavi ovira, napnimo vse moči, stisnimo zobe in “kopljimo” dalje. Vredno je!

Hvala Bajk, ker me vsakodnevno spominjaš, kaj je v življenju resnično pomembno. Pa vse najboljše!

img_1093

Foto: Marko Praprotnik

 

 

 

2 thoughts on “14 čudovitih pasjih lastnosti

  1. Enkraten zapis! In točno to je vse res. Tudi jaz imam manjšega kosmatinčka, ki bo čez mesec in pol dopolnil 4 leta in vse omenjene lastnosti veljajo zanj. Le kaj bi brez naših “ljubčkov”, ki nam še tako slab dan polepšajo.

    Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s