Praskanka

Velikonočni prazniki so me spomnili na praskanko. Spominjam se še svojih osnovnošolskih dni, ko smo pri likovni vzgoji (takrat je bila to še likovna vzgoja, danes je to likovna umetnost) z voščenkami izdelovali praskanko v obliki velikega jajca.

Odločila sem se, da bom podlago za praskanko pripravila tudi Zoji.  Kupila sem voščenke in črn tuš. Pomembno je, da z voščenkami na gosto prebarvamo površino risalnega lista. Spomnim se, da je bil ta del najtežji. In veste kaj, prav nič se ni spremenilo. Kmalu so me od močnega pritiskanja voščenke ob podlago pričele boleti roke. Pa vendar sem vztrajala do konca.

Ko je bila pobarvana celotna površina lista, sem ga premazala s črnim tušem, ki sem mu dodala nekaj detergenta za pomivanje posode, da se je mastne povoščene površine dobro prijel. A glej ga zlomka. Rezultat mi ni bil všeč. Tuš ni dobro prekril voščenke in ko sem poskusila s praskanjem sem ugotovila, da pravzaprav nimam kaj spraskati. Vse kaže, da tudi voščenke niso več tisto, kar so včasih bile. Niso več tako mastne in bolj me spominjajo na barvice, kot na voščenke.

Nato pa sem se spomnila, da smo na faksu pri didaktiki likovne vzgoje med drugimi delali tudi praskanko, vendar smo se je lotili povsem drugače in po tem postopku sem se ponovno lotila priprave podlage za praskanko.


ZA PRASKANKO POTREBUJEMO

  • povoščen papir, to je papir ali debelejši karton, ki ima na eni strani zelo gladko površino (takšno površino imajo po navadi koledarji, platnice katalogov ali zvezkov…)
  • debelejši čopič
  • jajčni rumenjak
  • črna tempera
  • palčka za ražnjiče ali zobotrebec 
  • časopisni papir za zaščito delovne površine
DSC07288-001

Povoščen papir in ostali pripomočki potrebni za izdelavo podlage

POSTOPEK IZDELAVE PODLAGE ZA PRASKANKO

  1. Poiščete povoščen papir, ki ima zanimivo sliko ali vzorec. Sama sem iskala nekaj z abstraktnim motivom in različnimi barvami. Motiv, ki mi je padel v oči sem našla na zadnji strani nekega kataloga, jo odtrgala in ta platnica je postala moja podlaga.
  2. V posodici zmešate jajčni rumenjak in dodate črno tempero (tisto malo v tubi stisnete celo, drugače pa gledate, da črna barva povsem prekrije sledi rumenjaka).
  3. S časopisnim papirjem zaščitite delovno površino. Mešanico tempere in rumenjaka z debelejšim čopičem nanesite na podlago – povoščen papir in pustite, da se dobro posuši. Podlaga je pripravljena.

IZDELAVA PRASKANKE

Otrokom pokažete podlago za praskanko in mu daste paličico ali zobotrebec, s katerim prične premaz praskati iz površine lista. Večji otroci lahko na ta način izdelajo črtno risbo z določenim ali poljubnim motivom, manjšim otrokom pa pustimo, da ustvarjajo čisto po svoje.


Zoji sem pokazala, kako lahko s paličico riše po tem čudnem papirju in ko je ugotovila, kako močno mora pritisniti, da dobi želeni rezultat, se je nad novo likovno tehniko popolnoma navdušila. Kakšna mala čarovnija – črna površina, katero popraskaš s paličico in prikažejo se barve. Bolj ko praskaš, več barv se prikaže. Skupaj sva poimenovali barve, ki so se prikazovale. V delu je neizmerno uživala, razvijala svoje motorične spretnosti in pa vztrajnost.

S praskanko se je ukvarjala dobro uro in pol. Nikakor se ni naveličala. Zanjo je bilo vse novo in zanimivo. Kadar je zunaj že precej toplo, vse kar počnemo, počnemo zunaj. In tako je bilo tudi s praskanko. Verjetno je bil tudi to zanjo poseben užitek, saj njeno delo ni bilo omejeno na mizo, ampak se je lahko gibala in ustvarjala. Z užitkom sem jo opazovala. Neprestano je spreminjala položaje: ustvarjala je leže, kleče, čepe, stoje in vse to večkrat ponovila.

DSC07428

Na koncu je nastala praskanka, iz katere sem prvotno mislila izrezati veliko jajce, vendar mi je celoten izdelek tako všeč, da bi ga z rezanjem samo iznakazila, zato sem ga pustila takšnega, kot je.

Meni je všeč. Pa vam?

DSC07407

DSC07434

DSC07432

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s