Velikonočna jajčka

V teh dneh je bilo moč na spletu videti razne ideje za okrasitev velikonočnih jajčk. Pri nas jih po navadi barvamo samo s čebulnimi listi in tudi letos ne bo nič drugače. Me je pa ob prebiranju vseh ustvarjalnih objav zamikalo, da bi poskusila jajčka okrasiti še kako drugače.

Najbolj mi je v oko padla fotografija jajčk iz Tjašine objave, ki deluje pod imenom Ljubki nesmisel. V svoji objavi je predstavila kar nekaj različnih idej za izdelavo zanimivih pirhov. Jajčka, ki jih je okrasila s čipko pa so me prevzela. Kako preprosto pa vseeno tako lepo, drugačno! (Tjašino objavo si lahko ogledate tukaj.)

Drugo všečno in zanimivo idejo pa sem zasledila na Mega mama. Slučajno sem v eni skupini naletela na objavo, kjer je bil razloženo, kako se jajčka lahko pobarvajo s pomočjo riža. (Postopek si lahko ogledate tukaj.)

Obe ideji sta me navdušili, zato sem se odločila, da na podoben način okrasim tudi nekaj naših velikonočnih jajčk.


Vsega skupaj sem se lotila malce drugače. Jajčka sem najprej pobelila. Kako? Skuhala sem jih v mešanici alkoholnega kisa in vode (1:1). Ko je voda zavrela, sem jih pustila na zmernem ognju še približno 5 minut. Peno, ki je med kuhanjem nastala, sem odstranila, jajčka pobrala iz vode in jih pod hladno tekočo vodo še malo oprala. Rezultat so lepa, čisto bela jajčka.

DSC07273.JPG

Pobeljena jajčka

Nekaj jajčk sem okrasila s čipko v traku. Čipko sem na jajčka pritrdila z univerzalnim lepilom.  Rezultat je čudovit. Se strinjate?

DSC07453DSC07458DSC07461DSC07462DSC07463DSC07472

Z Zojo sva nato skupaj z rižem pobarvali še preostala jajčka. Riž sem najprej stresla v dve vrečki in ga obarvala z dvema različnima barvama. Ker teh jajčk ne bomo pojedli, sem uporabila kar akrilne barve. Pobarvan riž sem stresla na večji pladenj in nanj položila jajce. Zoja ga je z rokico nežno povaljala po rižu in ta je na njem pustil sledi. Nastala so takšna jajčka.

DSC07487DSC07474

Ker je bilo prijetnega dela hitro konec, sva naredili še podlago za fotografiranje jajčk. V velikosti pladnja sem odrezala risalni list, ga položila na pladenj v katerem je bil obarvan riž, Zoja pa je z rokicami pogladila narobno stran lista. Riž je na listu pustil takšne sledi.

DSC07477-002.JPG

Letos sem uresničila ti dve ideji. Kar precej pa jih je ostalo še za prihodnje leto. Se že veselim.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s