Po dolgem času sva se le uspela zorganizirati tako, da se je brez skrbi posvetil sestavinam, ki jih je prakar prinesel iz trgovine. Tokrat se je odločil, da bo pripravil brownie tortice s pomarančno kremo.
Bolj ko mi je razlagal, kaj pravzaprav namerava narediti, manj sem ga razumela, vendar sem vedela, da tukaj moje razumevanje ne igra nobene vloge. Vedela sem, da bo brez dvoma zopet pripravil odlično sladico.
Tudi sama znam speči kar precej dobrih stvari, a ključna razlika med najinim delom sta motiv za peko in zaključek dela. Moj motiv za peko je skoraj vedno želja po sladkem (morali bi videti, kaj se je v naši kuhinji dogajalo na koncu moje prve nosečnosti). Zaradi tega tudi zelo težko dočakam, da je sladica pečena. Največkrat vilico zapičim v vogal sladice še preden se sploh ohladi – to je zame finiš. Moje delo je končano.
Njegova zgodba je drugačna. Njega k peki sili čisti užitek po preizkušanju novih receptov in želja ustvarjanju. Ko je njegova sladica pečena, se zanj delo šele začne. Z veliko natančnostjo in zbranostjo se posveti oblikovanju krožnika. Vedno znova me preseneti, kako mu uspe na krožniku narediti čisto pravo umetnino iz vsake, še tako preproste sladice.
Brawniji praviš? Komaj čakam, da vidim, kaj bo nastalo, sem pomislila.
BROWNIJI SESTAVINE
- 250 g masla
-
250 g navadne temne čokolade
-
2 cl ruma
-
250 g rjavega
-
10 g rumovega sladkorja (lahko tudi vanilijevega)
-
180 g moke
-
50 g kakava v prahu
-
5 jajc
Sestavine za pripravo brownijev
PRIPRAVA
- Nad soparo stopimo maslo in čokolado, da nastane gladka zmes. Čokolado odstavimo in ji dodamo rum.
- V večji skledi zmešamo sladkor, rumov ali vanilijev sladkor, moko in kakav presejemo skozi cedilo, da se znebimo grudic.
- Mešanici prilijemo čokoladno zmes in dodamo jajca. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko maso.
- Pečico segrejemo na 180 °C. V pekač položimo peki papir in po njem razmažemo čokoladno zmes. Pečemo 15 minut.
POMARANČNA KREMA SESTAVINE
- 8 lističev želatine
- 8 kokošjih jajc
- 80 g sladkorja
- 10 g rumovega sladkorja (ali vanilijevega)
- 20 gramov bio pomarančne lupine v prahu
- 6 žlic limoninega soka
- 8 žlic pomarančnega likerja
- sol
- 400 g sladke smetane
- pomarnče za dekoracijo

Sestavine za pomarančno kremo
PRIPRAVA
- V posodo nalijemo mrzlo vodo in v njej namočimo liste želatine. Ko se napne jo dobro odcedimo in raztopimo v 2 žlicah vroče vode.
- Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in rumovim ali vanilijevim sladkorjem, dodamo pomarančni sok, limonin sok, pomarančno lupino in pomarančni liker. Dodamo želatino in dobro premešamo. Kremo postavimo v hladilnik.
- Iz beljakov in soli stepemo trd sneg. Stepemo še sladko smetano.
- Napol strjeni jajčni kremi primešamo sneg in sladko smetano. Nekaj smetane pustimo za dekoracijo.
- Brownije zvrnemo na drug pekač, odstranimo peki papir in jih prelijemo s pomarančno kremo. Postavimo v hladilnik (najmanj 1 uro), da se krema strdi.

Rdeč pekač s pikicami je čisto po mojem okusu. Hvala, Coca – Cola Slovenija.
Ko je krema strjena, lahko brownije s pomarančno kremo enostavno razrežete na kockice. Lahko pa se poigrate še z oblikovanjem krožnika, kot je to naredil Jože.
PRIPRAVA KROŽNIKA
- Pomarančo olupimo in jo narežemo na drobne kockice. Položimo jih na krožnik.
- Z okroglim modečkom izrežemo tortico in jo položimo na pomarančne kockice.
- Tortico prelijemo s stopljeno čokolado in jo dekoriramo s čipsom pomaranče (tanke rezine pomaranče (cca 3mm) sušimo v pečici na peki papirju 15 minut na vsaki strani). Dodamo še sladko smetano in list mete.

Brownie tortica s pomarančno kremo