Mnjaaam. Tole odlično kosilo mi je zadnjič pripravil moj mož, odličen kuhar po srcu in izobrazbi. Piščančji file z zeliščno skorjico pirejem topinamburja in maslenim korenčkom je poimenoval to jed. Sliši se zakomplicirano, a je dokaj preprosto in kljub temu odlično kosilo.
SESTAVINE za 4 osebe
- 600 g piščančjega fileja (4x po 150g)
- 20 g olja (ena žlica)
- sol
ZELIŠČNA SKORJICA
- 100 g parmezana
- 50 g drobtin
- 200 ml smetane za kuhanje
- sol
- poper
- timijan
- majaron
- peteršilj
PIRE TOPINAMBURJA
- 250 g topinamburja
- 300 g krompirja
- 150 g masla
- 0,5 dcl mleka
MASLENI KORENČEK
- 300 g korenja
- 50 g masla
- polovica večje čebule
- sol
PRIPRAVA
- Zeliščno skrojico pripravimo tako, da naribamo parmezan, dodamo drobtine in sesekljane začimbe. Vse sestavine zalijemo s smetano in zmešamo v kompaktno maso.
- Piščančje fileje poslimo (mesa nič ne režemo) in na hitro po obeh straneh opečemo na vročem olju. Fileje damo v pekač s peki papirjem in jih obložimo z zeliščno skorjico. Gratiniramo jih v predhodno ogreti pečici (15 minut, na 190 stopinj).
- Olupimo krompir in pripravimo topinambur (očistimo ga s krtačko in porežemo ne lepe dele). Oboje v slani vodi skuhamo do mehkega. Pripravimo kot pire (odcedimo vodo, dodamo maslo, dobro pretlačimo in zalivamo z mlekom do željene kremnosti).
- Nekaj topinamburja lahko narežemo na tanke lističe in ga ocvrtega na vročem olju uporabimo kot dekoracijo.
- Korenje operemo in ga po dolgem narežemo na četrtine. Čebulo olupimo in narežemo na večje kose. V vreli in slani vodi korenje in čebulo kuhamo 5 minut (al dente). Odcedimo, segrejemo ponev, dodamo korenček, čebulo in maslo ter na hitro prepražimo.

Al dente kuhana čebula in korenček, prepražena na maslu

Na olju popečeni kosi piščančjega fileja, obloženi z zeliščno skorjic in pripravljeni za gratiniranje v pečici

Piščančji file z zeliščno skorjico pirejem topinamburja in maslenim korenčkom

Piščančji file z zeliščno skorjico pirejem topinamburja in maslenim korenčkom
Ali tudi vi v svoji kuhinji ne uporabljate topinamburja in se najprej vprašali, kaj to spoloh je? Ja, potem nas je več. Tudi sama ga nisem nikoli uporabljala, zato sem ga malo bolj izčrpno povprašala o tem. Na hitro mi je povedal, da je to sladek krompir. Ker pa meni njegovi hitri odgovori nikoli niso dovolj, sem se o topinamburju malo bolj pozanimala. Ugotovila sem, da to sploh ni krompir, kot ga radi poimenujemo, pač pa je to rastlina, ki je sorodnik sončnice in ima pod zemljo gomoljasto razčlenjeno koreniko, ki morda spominja na gomolje krompirja.
Nekaj zanimivosti
- Topinambur se priporoča diabetikom, namesto uporabe krompirja, saj v primerjavi s krompirjem, v katerem je glavni ogljikov hidrat škrob, vsebuje le 20% inulina.
- Ima zelo nizko kalorično vrednost, zato je primeren za razne diete in priporočljiv pri hujšanju.
- Zmanjšuje tek.
- Kožice tapinamburju ni treba odstranjevati. Korenike le dobro operemo (lahko si pomagamo s ščetko za zelenjavo), ter tu in tam odrežemo kakšen nelep del.
- Uživate ga lahko kar surovega, je izredno sočen in hrustljav in se odlično poda k solatam ((korenike samo fino ali grobo naribamo). Če ga kuhamo, dušimo, pečemo pa ima prijetno sladkast okus.
- Iz tapinamburja lahko pripravimo juhe, ga spečemo kot krompir (samega ali skupaj s krompirjem) ali ga skuhamo kot pire (skupaj s krompirjem).
Vir: https://www.utrinek.si/topinambur