Šmorn… boste rekli. Nič posebnega, vsi ga že poznamo.
Ja, tudi to sem jaz rekla zadnjič, ko mi je Jože povedal, da bomo na eni poroki s Catering Kukman pripravljali šmorn ali bolje povedano carski praženec.

Foto: Studio Ljubezniva
Ob misli na vse noro dobre sladičke, ki jih Jože pripravlja za svoje pogostitve, navaden šmorn ni imel šanse. Vendar je še isti dan to postala moja najljubša sladica. Ga boste poskusili tudi vi?

Foto: Studio Ljbezniva
SESTAVINE ZA ŠMORN (za 8 oseb)
- 8 jajc
- 250 g moke
- 50 g sladkorja
- 2 dcl
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilin sladkor
- maslo za peko
MALINOV PRELIV
- 300 g malin
- sladkor
- voda
PRIPRAVA
MASA ZA ŠMORN
- Ločimo beljake in rumenjake. Iz beljakov naredimo sneg.
- Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom in počasi zmešamo, da dobimo gosto maso brez grudic.
- Masi dodamo sneg. Počasi zmešamo in na koncu prilijemo še mleko.
- Segrejemo ponev in jo premažemo z maslom. Vanjo vlijemo približno pol centimetra mase.
- Na srednji temperaturi nekaj minut pečemo na eni, nato pa še na drugi strani.
- Šmorn razkosamo, ga premešamo in še malo popečemo.
MALINOV PRELIV
- Zmrznjene maline damo v nizko kozico in jih počasi zavremo. Dodamo jim sladkor in jih dobro zmešamo. Na koncu po občutku dodamo vodo (preliv ne sme biti preveč tekoč).
PRIPRAVA KROŽNIKA
V posodico damo nekaj šmorna in kepico vanilijevega sladoleda. Šmornu dodamo malinov preliv in potresemo s svežimi borovnicami. Dekoriramo še z metinimi listki. Po želji posipamo še s sladkorjem v prahu.
Takole sva ga zadnjič na terenu pripravljala midva. Pri delu naju je v objektiv ujela Iva, Studio Ljubezniva. Hvala!