Tale objava je spisana izključno z namenom, da z vami delim recept jabolčne pite, ki sem jo pripravila zadnjič in nekaj slikic objavila na IG story. Kar nekaj sporočil sem dobila, če lahko posredujem recept.
Seveda lahko in ga bom. A najprej moram nekaj besed nameniti najboljši jabolčni piti. Morda bo tole izpadlo kot reklama, vendar ni. Ali pa je. Saj je vseeno. Zdi se mi zelo sebično, da ne bi tudi vam povedala, kako lahko pridete do najboljše jabolčne pite…na svetu.
Poznate Majo iz Pie Shop Slovenija? Ja, Maja jih dela. Uf, se mi že cedijo sline, ko samo pomislim nanjo. Na pito, se razume.
Odkar sem prvič poskusila Majino pito, mi jev trenutku ubila veselje do peke pite po svojem receptu. Zakaj bi sploh jo pekla, če vem, da ne bo nikoli takšna, kot je njena. Ja, lahko bi našla recept, lahko bi celo Majo prosila, če mi ga da, ampak nočem.
Ne želim sama sebi vzeti občutka veselja, ko dobim v roke lepo belo škatlo, z veliko zlato pentljo in črno nalepko na kateri piše Pie Shop – ameriške pite, v njej pa se skriva, po navadi še topla, sladka in neverjetno hrustljava jabolčna pita. Vse to z Majino pito je ritual, proces, nagrada, ki si jo privoščim vsake toliko in me nikoli ne razočara. Nočem uničiti tega.

Sladka, sočna in neverjetno hrustljava jabolčna pita izpod rok Pie Shop.
Te dni sem čudne volje. Po moje PMS dela svoje. Razmišljam o Majini piti. A Maja je na dopustu.
Ko dobim to informacijo, vsa tečna na glas izgovorim: “Pa kaj, a se bodo že nehal ti dopusti letos?! Folk sam še po dopustih hodi in človek si ne more niti ene pite več privoščiti!”
Počutim se kot odvisnik. Vem, da bi mi njena pita polepšala dan. Enostavno vem.
Nima veze. Ni kriv dopust, ni kriva Maja. No ja, malo je kriva Maja, ker ne vem kdo še gre za tri tedne na dopust in to glih takrat, ko imam jaz PMS?! Res, prav nič ni razmišljala!
V bistvu mi gredo najbolj na živce jabolka, ki jih ne morem pojesti in že vidim, kako bodo zgnila in potem bom spet tečna, ker bom spet morala zavreči toliko hrane.
Ok, pa bodite vsi na dopustu! Sama si bom spekla svojo pito!
In sem jo. Ne morem verjeti, da sem se sredi vrhunca svoje tečnobe lotila takšnega opravila, a sem hkrati ponosna, ker sem si spet dokazala, da je res vse samo v glavi. Res, vse je v glavi!
Tudi moja pita je bila dobra, drugačna, a Majina je še vedno daleč najboljša.
TESTO (za dve okrogli piti)
60 dag moke
40 dag masla
20 dag sladkorja
1 jajce
NADEV
0,5 kg sladke skute
0,5 kg naribanih jabolk
20 dag mletih lešnikov (lahko tudi orehov)
5 žlic sladkorja (lahko tudi manj)
malo cimeta
1 vanilijev sladkor
GLAZURA
1 jajce
1 žlica sladkorja
PRIPRAVA
- V posodo damo moko, maslo, jajce in sladkor in vse skupaj zgnetemo v testo.
- Razdelimo ga na 4 enake dele in pustimo počivati vsaj pol ure.
- Pripravimo nadev iz jabolk – jabolka naribamo, dodamo sladko skuto, sladkor, lešnike in cimet. Vse dobro premešamo.
- Testo razvaljamo in ga položimo v pekač vse do robov.
- Na prvo plast testa damo polovico nadeva iz jabolk in ga enakomerno razporedimo po celotni površini.
- Razvaljamo še drugo polovico testa in ga narežemo na približno 1 centimeter široke trakove. Trakove v obliki mreže razporedimo po nadevu.
- Z vilico umešamo jajce in s čopičem premažemo pito.
- Pito enakomerno potresemo s sladkorjem.
- Ponovimo postopek še za drugo pito.
Včasih sem po tem receptu delala jabolčno pito tako, da sem za eno pito uporabila vse sestavine. Pito sem pekla v velikem pekaču od pečice. Odkar imam okrogle pekače za pito, raje naredim dve okrogli piti, samo zato, ker sta mi okrogli piti bolj všeč.
Pa dober tek!
To je škoda pojest.
Samo za fotografirat!
Lp, G.
Všeč mi jeVšeč mi je
Uuuu ni sškoda, tuk je dobra, da jo prov z veseljem razkosam;)
Všeč mi jeVšeč mi je